Berlín

Ahoj! V tomto článku ti chcem ukázať, ako nájsť letenky, vybaviť lístky na MHD-čku, booknuť ubytko a to najdôležitejšie, zohnať jedlo.


LETENKY:

Hľadajte ubytko k letenkám, nie naopak, pretože vás potom výlet môže vyjsť ovela drahšie. 
Ja som letenky do Berlína kúpila cez spoločnosť www.ryanair.com za 26 eur - tam aj späť- 15.-19.8.
Leteli sme v auguste, a objednávala som ich v marci. Vzhľadom na to, že Nemecko je veľmi blízka destinácia, letenky sa bežne pohybujú okolo tejto ceny (samozrejme, výnimkou sú sviatky ako Vianoce alebo Nový rok).



UBYTOVANIE:
Ubytko som objednala cez stránku www.booking.com a vyšlo nás rovných 300 eur (150 na jedného) na 5 dní, krásny apartmán v centre aj s raňajkami.

   Ja, keď sme dorazili. :-D (Apartmány Goodman´s living)
  
MHD:
1.) Ako sa dostanem z letiska do hotela?

Najprv musíte zistiť, v ktorej zóne sa nacháza váš hotel. Letisko je v zóne C. Pozrite si tu

-Ak priletíte ráno, a chystáte sa v ten deň ešte čo-to pochodiť: Zvolila by som kúpu celodenného/týždenného lístka (záleží od doby pobytu). Celodenný lístok študentský(zľavnený)/obyčajný si môžete kúpiť priamo v letiskovej hale v automate za 5,10 e/7,30 e do zóny BC (ak je váš hotel v zóne B), a za 5,30 e/7,60 e do zóny ABC (ak je váš hotel v zóne A). Týždenný lístok študentský/obyčajný si môžete kúpiť za 30 e medzi zónami AB, 31,10 e medzi zónami BC, a 37,20 e mezdi zónami ABC.

-Ak priletíte večer, a potrebujete sa v ten deň iba dostať do hotela: V tomto prípade si môžete zakúpiť študentský/obyčajný lístok za 1,70 e/2,70 e v zónach AB, 2,10/3,00 BC, a 2,40/3,30 ABC.
My sme mali apartmán v zóne A, a prileteli sme okolo siedmej večer, a tak sme si kúpilli single ticket za 2,40/3,30 eur.
Na ostatné dni odporúčam - ak ste v Berlíne menej ako 5 dní - day ticket; viac ako 5 dní - weekly ticket.

2.) Na ktorý autobus, a z ktorej zastávky mám nastúpiť?
My sme to robili takto:
- na stránke berlínskej hromadnej dopravy BVG máš na ľavom boku plánovač trasy. Zadáš, kde si, a kam cestuješ, a ona ti vyhľadá spoj. Orientovať sa tam je naozaj jednoduché.

- Google maps nám ukázalo našu polohu (keďže mám O2, internet v zahraničí bol 2 eurá na deň) a najbližšiu zastávku. (pozrieš, či sa názov zastávky zhoduje s tou na BVG) - podľa GPS sme sa k nej dostali, a nastúpili.

- Autobus/ metro stanice ohlasuje, alebo si ich jednoducho odrátaš, takže vystúpiť nie je problém.

-Potom sme zasa použili Google maps, zadali sme adresu hotela, a za chvíľku sme tam boli.

JEDLO:
Jedlo v reštauráciách, no aj vo fastfoodoch je asi 2-3krát drahšie ako u nás, hlavne v centre. Takže, ak nechcete celú dovolenku jesť McDonald´s, alebo vyhodiť zbytočne veľa peňazí, vyberajte ubytovanie s kuchynkou. My sme tak urobili. Varili sme si sami, a v okolí apartmánu sme mali na výber z troch supermarketov ( Penny, Lidl, a nejaký neznámy) s podobnými cenami ako u nás. A tak sme na jedlo za celú dovolenku minuli okolo 50 eur na dvoch ľudí.
To sú asi všetky zákldné informácie, ktoré potrebuješ vedieť, keď cestuješ do Berlína. Dúfam, že ti pomohli, a ak máš nejaké otázky, kľudne napíš do komentárov. :-)


Šťastnú cestu! 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

MHD V EDINBURGHU

5 PLÁŽÍ - SARDÍNIA

MIESTO ZRODENIA HARRYHO POTTERA